KORTFILMPAKKE: Nye nordiske film

Kortfilmpakke
Mød børn og unge fra de nordiske lande og lyt til sprogene finsk, norsk, islandsk, svensk og dansk i disse fem film fra vidt forskellige steder i Norden. Langt ude på landet i Finland er Johanna vild med intens heavy metal musik, tre søskende bygger en hule på en vild strandeng i Island, hvor 11-årige Breki også altid i konflikt med sin storesøster. De skændes og går hinanden på nerverne. Konstant. En dag, hvor hun er alene hjemme, sniger Breki sig ind på søsterens værelse. Sidst men ikke mindst er vi også sammen med Iben, da hun skal besøge sin far i et norsk fængsel. BUSTER anbefaler fire gode nordiske filmhistorier om nutidens børn og unge.

Min yndlingsforbryder

Kortfilm / Torgeir Kalvehagen / Norge

Iben skal besøge sin far. Hun ser ham ikke så tit, faktisk kun en gang om måneden, og når hun ser ham, er de voksne altid anspændte og kede af det. Ibens far sidder nemlig i fængsel. En dag får Iben en engelskopgave på skolen, hun og klassekammeraterne skal skrive et personligt essay og præsentere det. Titlen på essayet er: ‘My favorite criminal’. ‘Min yndlingsforbryder’ er en hybrid dokumentarisk kortfilm om at have en far, der sidder i fængsel. Filmen er baseret på interviews, samtaler og et essay skrevet af en pige, som selv har prøvet det. I filmen er Iben og alle omkring hende anonymiseret ved brug af skuespillere.

Ljunga

Kortfilm / Johanna Sutherland / Sverige

I en gammeldags verden langt ude på landet, med hønsegård og dage fyldt med håndens arbejde, er to søstre på opdagelse i kedsomheden. Det er påske, og de er på besøg hos deres bedstefar. En kurv med gammelt udklædningstøj forvandler dem til væsner fra en anden tid. Bedstefar fortæller dem om heksene, der siges at rejse til Blåkulla Skærtorsdag. Ingen ved, hvor Blåkulla er, det er et meget hemmeligt sted fra dengang folk på landet var bange for onde ånder. Pigerne og bedstefar savner bedstemor, som står i urnen på hylden i stuen, men i aften skal de til bålfest. En smuk, nærværende film om kedsomhedens og det langsommes poesi.

Felt cute

Kortfilm / Anna Karín Lárusdóttir / Island

11-årige Breki er altid i konflikt med sin storesøster. De skændes og går hinanden på nerverne. Konstant. En dag, hvor hun er alene hjemme, sniger Breki sig ind på søsteren værelse og giver sig selv en fuld make-over med søsterens tøj og make-up. Værelset forvandles til et stort rod og Breki til en helt anden. Da resten af familien pludselig dukker uventet op, er det længe ventede showdown mellem de to søskende uundgåeligt.

Nest

Kortfilm / Hlynur Pálmason / Island

De islandske årstider danner baggrund for en helt unik oplevelse filmet fra én vinkel over et år af den anerkendte islandske instruktør Hlynur Pálmason. Tre søskende bygger en hule på en vild strandeng i Island, hvor snestorme bliver til lysende lykkelige forårsdage, og klare solnedgangs-aftener afløses af regnfulde morgener. Som publikum til denne smukke og vilde fortælling om en hule med en helt unik placering i verden, får vi i en sanselig oplevelse på første række. Sneen knitrer sprødt i vores ører, og vi holder vejret, når børnene klatrer rundt i højden. De tre søskendes kampe, jokes og øjeblikke af stor glæde bliver vores i det fortryllende landskab. En film der på trods af sin stilfærdige stil kalder på et væld af forskellige følelser, stemninger og sansninger.

Grounded

Kortfilm / Samuli Hahl / Finland

Den finske heavy metal komedie ‘Grounded’ er et hæsblæsende 80’er teenagedrama om Johanna,som er vild med intens heavy metal musik. Johannas’ mor stopper hende, hver gang hun tager ghettoblasteren frem og hengiver sig til musikken og hun er overbevist om, at Johanna vil ende i helvede. Hun har nemlig hørt, at metalmusikerne tilbeder satan. Situationen tilspidses, da Johanna beslutter sig for at liste ned til landsbyen og købe en walkman for sine lommepenge, så hun kan lytte til sin musik, når hun vil. Johannas stærke vilje og forældrene clasher i et kærligt humoristisk familiedrama langt ude på landet i Finland. Der er bonderøv, headbanging og vilde heavy metal vokaler for alle pengene.

Skoleprogram - info til lærere

Fag: dansk
Klassetrin: Mellemtrin & Udskoling
Emner: Norden, Familie & Normer og identitet
Temaer: Nordiske filmfortællinger, Hvem er jeg? Hvem er du? & Sanserne i biografen

Log ind

Opret bruger

Opret en gratis profil for at få adgang til at købe billetter til skoleprogrammet, samt have mulighed for at kunne lave dine egen udvælgelse af favoritfilm.