Animation fra hele verden

Kortfilmpakke
Gør jer klar til en bombastisk rejse rundt i de dejligste, skøreste og flotteste animationsfilm fra Letland til Papua ny Guinea. Når man laver film med papir, tus eller modellérvoks kan alting ske…og det gør det i disse film, hvor fisk går på land, rumvæsener koger suppe, kioskejere tager på tur med deres kiosk, børn bliver bildæk og skakspillere lukker luft ud af deres oppustede hoveder, mens små piger får helt nye af slagsen. Der er smæk på farverne og de tossede påfund, som selvfølgelig dækker over vaskeægte temaer som udlængsel, omsorg, familiekærlighed og følelsen af, at verden nogle gange kan blive lidt for overvældende. Glæd jer til et program af film, der beviser hvor utroligt sejt animationsmediet er!

IDODO – hvordan fisken fik sin farve

Kortfilm / Ursula Ulmi / Papua Ny Guinea, Schweiz & USA

Hvordan fik fiskene deres farver? I en rokkende båd på stillehavet stiller en dreng dette spørgsmål til sin bedstefar i filminstruktør Ursula Ulmis smukke animationsfilm. Bedstefaderens svar er en legende fra deres hjemegn, øriget Papua New Guinea, nord for Australien. For længe længe siden undrede det indbyggerne i en lille landsby, at alt var i uorden, når de kom hjem efter en lang dags arbejde. De gemte sig hele dagen, og så grå fisk skylle op på stranden og forvandle sig til mennesker. Fiskene holdt fest dagen lang, fordi de elskede at klæde sig ud i alt menneskets pynt. En universel fortælling om det nysgerrige menneskes lyst til at finde forklaringer på naturens mange gåder fortalt med et væld af stillehavsfarver på pergamentpapir.

Kiosk

Kortfilm / Anete Melece / Letland & Schweiz

Olga har en kiosk med alt, hvad der dertil hører af stamkunder, frimærker, cigaretter og aviser. Hun har boet i den i årevis, og forklaringen er meget enkel: hendes søde tand og ensformige liv har ført til en tilstand, hvor hendes krop nu er større end døren. Hun kan ikke komme ud. For at få tiden til at gå, læser hun rejsemagasiner og drømmer om eksotiske destinationer, men så starter en absurd tilfældighed en rigtig rejse… Den lettiske animator, instruktør, illustrator og forfatter Anete Melece har en ganske særlig og sjov tone i sine kortfilm og bøger. Hun brænder for den store historie i det små og det almindelige livs dramaer - og tilsætter sin helt egen form for humor. Hendes karakterer får os til at tænke på nogen, vi kender, og det er næsten umuligt ikke at ønske sig selv en lille rolle i hendes små finurlige fortællinger.

Franzys suppekøkken

Kortfilm / Ana Chubinidze / Frankrig & Georgien

På en lille orange planet i et solsystem langt ude i fantasien bor kokken Franzy med spidse ører og stor kærlighed til kogekunsten. Men en dag løber Franzy tør for sit helt særlige suppe-krydderi. Man får selv lyst til at svinge gryderne i dette spacede lille stykke gastro-animation om glæden ved at tilberede og servere mad til sine venner - både dem man kender, og dem man ikke kender endnu. Og så er der endda tilsat lidt magi.

Analyse Paralyse

Kortfilm / Anete Melece / Letland & Schweiz

Anton’s hoved er fyldt med tanker. Nogle gange er der så mange, at han slet ikke kan løfte det. Han sætter sig på bænken i parken for at finde nogen, der vil spille skak med ham. Nogen der spiller bedre end hans hund. Parkens gartner er vred over, at nogen har trampet i blomsterbedet. Hun vil gerne fange den serie-vandal, som hærger blomsterne og har tabt sin gule støvle. Men hvad hvis Anton og gartneren leder efter den samme person? Anton og hans univers er tegnet af den lettiske animator Anete Melece med helt almindelige tusser, og den meget flotte film er som taget ud af børnenes eget penalhus. En film der på rørende vis skildrer et følsomt gemyt, der står over for verdens (overvældende) mange farver, indtryk og valg.

Matilda og det ekstra hoved

Kortfilm / Ignas Meilunas / Litauen

Mens de andre børn leger og laver ballade, læser Matilda lektier. Hun læser skolebøger, stakkevis af faglitteratur og mere endnu. Hun er super-eleven, der kan huske alt, hun læser, lærer det udenad så let som ingenting, og lærerne elsker hende. Matildas mor har enorme ambitioner på hendes vegne. Hun ønsker, at hendes datter skal blive den klogeste og mest tjekkede pige i hele verden, men så begynder ambitionerne at tage overhånd…

Sierra

Kortfilm / Sander Joon / Estland

Mellem moderens drivhus fyldt med citroner og faderens garage fyldt med racerbilsdrømme lever en ung dreng en sorgløs barndom. En dag inviterer hans far ham med ind i sin højt skattede racerbil: han tuner den gamle røde Ford Sierra til off-road-kørsel og total vejkontrol i højeste fart. Alt er perfekt, indtil bilens ene dæk punkterer og truer med at tage luften ud af farens drøm. Den unge søn må træde til med alt, hvad han har. Det er et farvestrålende og mærkværdigt billed-ræs fyldt med kærlighed. På BUSTER er vi vilde med Sander Joons visuelle universer, hvor mættede farver og hvor skøre ideer fører til sande fortællinger.

Skoleprogram - info til lærere

Fag: dansk & naturfagene
Emner: Familie, Eventyr & Normer og identitet
Tema: Sanserne i biografen

Log ind

Opret bruger

Opret en gratis profil for at få adgang til at købe billetter til skoleprogrammet, samt have mulighed for at kunne lave dine egen udvælgelse af favoritfilm.