I årets program har vi samlet en perlerække af nye ungdomsfilm, der er skabt af unge instruktører. 

I en alder af kun 25 år, er den danske instruktør Tone Ottilie allerede godt i gang med at cementere sig som en vigtig stemme i dansk film. I 2016 blev hun nomineret til en Robert for debutfilmen ‘Lulus første gang’, som tager udgangspunkt i hendes egne erfaringer med mobning. Sidste år blev hendes film ‘Babylebbe’, der handler om at navigere i de sociale normer, når man er 16 år, usikker og queer, udtaget til Berlinalen. Og i år bliver hun færdiguddannet fra Den Danske Filmskole, og hendes afgangsfilm ‘Katastrofer’, der er inspireret af hendes egne oplevelser med OCD, får premiere på årets Buster! Vi viser alle tre kortfilm i en samlet pakke, og efterfølgende vil Tone Ottilie fortælle om, hvordan det er at bruge sig selv så meget i processen med at skabe film.

Webserien ‘Vakuum’ er også baseret på de unge filmskaberes egne levede erfaringer. Serien er udarbejdet af elever fra Filmhøjskolen Møn i samarbejde med ungdomsmagasinet Sein og tegner hudløst ærlige og rørende portrætter af de tre unge Eva, Anton og Karl, mens den kredser om temaerne usikkerhed, jalousi, ensomhed, venskab og kærlighed. Efter visningen fortæller de unge filmfolk om arbejdet med at skabe serien.

Hemmeligheder, ekskærester og sidste skoledag
Hemmeligheder’ er titlen på en kortfilmspakke, som både indeholder ‘Katastrofer’ af Tone Ottilie og et uddrag af serien ‘Vakuum‘, men også filmen ‘Hvilken vej kom vi fra?’ af den unge fremadstormende instruktør Jonas Risvig. ‘Hvilken vej kom vi fra?’ handler om de unge ekskærester Johan og Palma, der ikke har set hinanden, siden Palma endte forholdet for et år siden. Nu er hun endelig ved at samle mod til at fortælle Johan, hvad hun virkelig føler.

Der er forår i luften og en æra nærmer sig hastigt sin afslutning i dokumentarserien ‘Niende’. Inden sidste skoledag skal den sammentømrede flok fra niende klasse have mest muligt ud af hinandens selskab. Der er sjov og ballade, men også spænding og bekymringer omkring tabet af hinanden, af barndommen og omkring, hvad fremtiden vil byde på, når ni elever filmer sig selv og hinanden i løbet af den sidste sommer med klassekammeraterne. Efter filmen vil nogle af de medvirkende fortælle om, hvordan det er at lave dokumentar om sig selv og sine venner. Filmens unge instruktør Thomas Hartz-Olsson vil også være til stede. 

Hvordan taler vi bedst med unge om sex?
Hvordan taler vi bedst med unge om sex? Og bør der være mere seksualundervisning på skemaet? Det er temaet, når vi blænder op for nogle afsnit af ungdomsserien ‘Sex’, der var udtaget til Berlinalen i 2020. Serien beskriver en ung piges splittelse mellem begær og tryghed og tegner et billede af de svære og forbudte følelser, der kan opstå, når man ikke tør tale om lyster og grænser. 

Bagefter kan I læne jer tilbage i sædet og slå lyttebøfferne ud, når vi præsenterer en unik podcast, der tager udgangspunkt i tv-seriens temaer og er skabt til lejligheden af studerende ved Film- og Medievidenskab. Til slut får vi besøg af unge fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, som vil diskutere, om der er behov for mere seksualundervisning.

I vores kalender kan du læse mere om de film i årets program, der er lavet af unge filminstruktører til et ungt publikum.