BUSTER Filmfestival 2020 slutter i dag. Vi pakker popcornene, plakaterne, skruer Hunden Ibs slagterbutik fra hinanden og putter det hele i flyttebilen for at gemme det på vores lager til næste års festival, som vi allerede glæder os til.

Festival midt i en coronatid
Der er ingen tvivl om at Covid-19 og Corona har sat sit præg på årets BUSTER Filmfestival. Mange skoleklasser har fået påbud af deres skoleledere og kommuner om at rejse med offentlig transport og deltage i festivalen, andre har aflyst pga af lokale karantæner og sygdomsudbrud, MEN til alle jer der alligevel kom, og det er trods alt mange tusinde børn og voksne siger vi tak. Det har været et lille filmfestival-mirakel at opleve jeres nysgerrighed, glæde, og engagement i filmens, tv-seriernes, computerspillene og legens verden. Vi er taknemmelige for at vi har kunne afholde festivalen og alle de forskellige filmvisninger, live events, koncerter, workshops og talks.

Biografens magiske mørke
I år har BUSTER, ligesom de øvrige danske børnemedier, fået en ny konkurrent: Disney+. En eftertænksom mor ved billetlugen bemærkede forleden, om vi kunne mærke mediegigantens indtog i Danmark på vores besøgstal? Det skal jeg ikke kunne sige præcist, men det jeg kan sige er at Disney+, præcis som YouTube, gaming, sociale medier og de øvrige streamingkanalers tvserier udgør størstedelen af de 1-15 årige børns medieforbrug. Nye undersøgelser viser at filmoplevelsen i biografen udgør en meget lille del af børnenes medieforbrug, derfor kommer BUSTER fremover til at omfavne ALLE børnemedier og udvide fra at være en Børnefilmfestival til en Børnemediefestival. Denne omstilling er allerede igang og rammen bliver fortsat biografen, for biografens magiske mørke, koncentrationen, fordybelsen, fællesskabet i det store rum, det store lærred og den gode lyd kan noget helt særligt.

Hvad er den ultimative biografoplevelse?
Vi har allerede under årets festival afprøvet formater med gaming i biografrummet. Det gik over al forventning og det arbejder vi videre med. Vi har for første gang i BUSTERs historie vist 3D film i IMAX, den måske mest ultimative biografoplevelse, det var nyt for de fleste af børnene, som reagerede med jubel og klapsalver. Vi vil fremover arrangere lege og skabe legerum ifb med de film vi viser, så det bliver muligt for festivalens yngste gæster at gå direkte fra film til leg, som vi i år har gjort det med Hunden Ib og hans slagterbutik.

Dialog og dans
Derudover vil vi fortsætte arbejdet med at skærpe dialogen og samtalen i biografen under filmvisningerne med de ældste elever med vores nye tiltag STOP FILMEN, hvor vi i samarbejde med eksperter, fagpersoner standser udvalgte film og samler op, opsummerer, perspektiverer og diskuterer, inden vi ser videre. BUSTER vil også fremover prioritere film der inspirerer til bevægelse, i år har vi danset i biografen før alle visninger til de yngste børn med vores nye forfilm Flyv, Flyv, Flyv med musik af Jan Rørdam. Ligesom vi har mediteret i biografsalen med de ældre børn.

Børn laver film
BUSTER har i 2020 haft særlig fokus på film lavet af børn eller sammen med børn. Vi har for først gang taget initiativ til at producere vores egen film “Dengang Danmark lukkede ned” om hvordan Corona-nedlukningen i foråret 2020 oplevedes i børnehøjde. 400 børn fra hele landet har bidraget til filmen, der fik 4 hjerter i Politiken og som vi under festivalen har tilbudt gratis via streaming til alle landets skoler. Vi havde under festivalen besøg af mega talentet 17 årige Toki Jansson fra Thorshavn, som har instrueret sin helt egen tvserie og fortalte om som barn og ung at finde sin vej i filmens verden, ligesom Ramasjangs og filminstruktør Kristian Nordentofts serie samskabt med de yngste børn: “Børn fantastiske fortællinger” har samlet mange småbørnsfamilier i biografmørket under festivalen. 

Fokusset på børns egne filmproduktioner og tvserier kommer fremover til at være en fast del af BUSTER. Vi kommer til at vise børn og unges egne produktioner under festivalen og til at faciliteterne kampagner og initiativer rettet mod at inspirere børn til selv at skabe fortællinger, fortælle deres historier og finde deres stemme.

Så tårerne triller 
Den store filmoplevelse i biografen er stadig BUSTERs hjerte og der har været store følelser i mørket mellem de røde sæder til årets festival. “Mia og den hvide løve” og “Dengang Danmark lukkede ned” har fået tårerne frem hos mange gæster, tvserien “Bertil og bæltetasken” har fået mange til at grine HØJT og live-dubbing versionen af “De uendelige historie” i Grand Teateret blev med de lyssatte skuespillere der lagde stemmer til filmklassikeren live under det store lærred i Københavns ældste biografsal nærmest en kongelig STOR oplevelse.

Af hjertet tak!
Tak til filminstruktører, producenter, distributører, skuespillere, NGOer, eksperter, forfattere, illustratorer der har bidraget til festivalen. Tak til alle de frivillige der har iført sig visirer, ansigtsmasker og seatet, og sprittet af i en uendelighed. Tak til alle samarbejdspartnere: operatører, biografer, forlag, fonde, Københavns Kommune, Det Danske Filminstitut. Og ikke mindst BUSTER holdet.

Kærlige hilsner
Holdet bag BUSTER Filmfestival og programchef Mariella Harpelunde Jensen