Bæredygtighed og biodiversitet er i år et af festivalens store temaer, og allerede nu løfter vi sløret for nogle af de highlights, der gemmer sig i denne del af programmet.

En klog blæksprutte, en fræk fe og mystiske væsner i naturen
De mindste skolebørn kan bl.a. glæde sig til filmen ‘Sihja, den frække fe’ om den oprørske minife Sihja, der sammen med sin ven Alfred forsøger at opklare en række mystiske hændelser. I den by, hvor Alfred bor, falder fuglene nemlig døde ned fra himlen, og det har muligvis noget at gøre med en giftig kunstgødning. Heldigvis har Sihja både vinger og magiske kræfter, som hun kan bruge i kampen for at redde fuglene. 

I animationsfilmen ’Martin og den magiske skov møder vi Martin, som er en kliché på en storbydreng; smart i tøjet og klistret til sin smartphone. Da hans forældre beslutter at sende ham på sommerlejr i en skov med en masse outdoor-typer, er han ikke ligefrem begejstret. Men en dag griber skovens små, mystiske væsner fat i ham: De har brug for hans hjælp. Og langsomt overgiver Martin sig til naturen og sine nye venner.

De mellemste klasser kan også glæde sig til at møde blæksprutten Heidi, der som en del af et nyt forskningsprojekt er flyttet ind hos marinebiologen og blæksprutte-nørden David og hans teenagedatter Laurel i filmen Octopus Making Contact‘. Det viser sig hurtigt, at blæksprutten er klogere, end David troede, og han lærer en masse af Heidi og får samtidig en ny ven med tre hjerter og blåt blod.

Greta Thunberg, modeindustriens effekt på klimaet og livet som teenager midt i en politisk voldelig konflikt
Der er også masser af film til de større børn. Dokumentaren ’Jeg er Greta’ følger den svenske teenager og klimaaktivist Greta Thunbergs  indtræden på den klimapolitiske verdensscene, hvor hun med stor målrettethed og et smittende engagement spreder sit budskab om klimaudfordringerne.

Riverblue’ er en rystende dokumentar om modeindustriens effekt på klodens største floder, som giver et spændende og foruroligende indblik i de kemiske processer og kemikalier, der bruges til at lave helt almindeligt tøj som f.eks jeans.

Mens filmen ‘Beans’ handler om den 12-årige Mohawk Tekahentahhkhwa, også kaldet Beans, der som teenager prøver at finde sig selv, mens hun samtidig står midt i en politisk voldelig konflikt som en del af den indianske stamme The Mohawk Nation, der kæmper for rettighederne til et stort stykke land.

Få overblik over alle de film, der sætter fokus på klima, bæredygtighed og biodiversitet i vores kalender.