Her er vinderfilmene på BUSTER Filmfestival 2022

BUSTERs børnejury kårer den svenske tåreperser ‘Comedy Queen’ som vinder af BUSTER-prisen 2022. Vinderne af BUSTERs to nye nordiske priser blev norske ‘Søstre – sommeren vi fandt vores superkræfter’ og den danske animerede kortfilm ‘Lille Frø’.

Halsbrækkende eventyr i den norske vildmark, charmerende grøn frø i dansk animationshit og opløftende svensk tåreperser. Vinderfilmene på BUSTER Filmfestival er nu fundet.

Hovedprisen på årets festival er netop blevet uddelt af BUSTERs børnejury, der har kåret ‘Comedy Queen’ (Sanna Lenken) som vinder af BUSTER-prisen.

BUSTERs børnejury udtaler:

‘Comedy Queen’ er en film, der rørte os til tårer. Den fik os til at tænke over, at man skal værdsætte livet og alle de ting, man har. En fænomenal skuespilpræstation fra den unge kvindelige skuespiller gjorde, at vi følte os både triste, glade og frustrerede sammen med hovedpersonen. Det er en film, der ikke kun vækker dybe følelser, men også en film vi kan relatere til. Alle teenagere vil kunne relatere til at ville gøre sine forældre stolte og glade – og at skændes og savne både sin familie og sine venner. Derfor har vi valgt ‘Comedy Queen’ som vinder af BUSTER-prisen 2022.

Læs mere om ‘Comedy Queen’ her.

Med BUSTER-prisen følger 2.500 Euros. I alt otte film var nomineret til prisen. Der er info om alle de nominerede film her.

Dansk og norsk film vinder BUSTERs to nye nordiske priser

BUSTER lancerede i år to helt nye filmpriser i samarbejde med A.P. Møller fonden og Norden i Skolen ved Foreningen Norden: bedste nordiske kortfilm og bedste nordiske spillefilm for børn og unge.

En jury bestående af filmprofessionelle og fagfolk på børneområdet fra hele Norden har gennem september diskuteret de mange stærke titler.

Vinderen af Bedste nordiske kortfilm blev danske Kim Hagen Jensens animerede kortfilm ‘Lille Frø’, mens prisen for Bedste nordiske spillefilm gik til norske ‘Søstre – sommeren vi fandt vores superkræfter’ [norsk: ‘Tottori! Sommeren vi var alene’]

Statements fra juryen:

Bedste nordiske kortfilm:
‘Lille Frø’, Kim Hagen

Som nogle af de bedste eventyr er denne vinderfilm kort, præcis og fyldt til randen med følelser. Den fortæller historien om en helt særlig karakter, der forsøger at finde sin plads i verden. Vi både grinede og græd alle sammen af denne mesterligt gennemførte historie. På modig vis giver filmen os ikke nogle nemme svar, men blot en god følelse: Man behøver ikke at være perfekt for at være den bedste.

Hvis man ikke nåede at se ‘Lille Frø’ på årets BUSTER, kan den lige nu ses på dr.dk.
Læs mere om ‘Lille Frø’ her.

Bedste nordiske spillefilm:
‘Søstre – sommeren vi fandt vores superkræfter’ [no. ‘Tottori – sommeren vi var alene’],

Silje Salomonsen & Arild Østin Ommundsen

Det er én ting for børn at stå op for sig selv derhjemme. Det er en helt anden ting at gøre det i en fremmed verden, hvor de intet kender. Vinderfilmen fokuserer på to unge hovedpersoner, der modigt vandrer gennem en magisk verden, der både er fascinerende og farlig. Det er en historie om håb under vanskelige vilkår, som fortælles gennem hovedrolleindehavernes helt fantastiske præstationer. Historien er fortalt udelukkende fra et barns perspektiv og taler hverken ned til publikum eller bliver for sukkersødt, når historien bliver svær – men efterlader et budskab om beslutsomhed: Når du er i tvivl, så rejs videre.

Læs mere om ‘Søstre – sommeren vi fandt vores superkræfter’ her.

Som noget særligt valgte juryen også at give en ‘special mention’ til den svenske film ‘Comedy Queen’ af Sanna Lenken – ikke mindst for hovedrolleindehaveren Sigrid Johnsons fænomenale skuespil:

Vi vil gerne give en ‘special mention’ til en fantastisk film med en ung skuespillerinde, der i hovedrollen leverer en strålende, følelsesladet præstation. Alle i juryen var dybt berørt. Filmens historie kunne nemt have været både mørk og tung, men den er fortalt med liv, energi og glæde. Hovedpersonen håndterer en helt ekstremt vanskelig situation, men gør det med mod, overbevisning og en masse dejligt kiksede far-jokes.

Fakta om juryerne:

Den nordiske jury bestod af Christian Zetterberg (SE), filminstruktør; Maiken Adelsten (DK), repræsentant for Nordspråk og Dansklærerforeningen;  Andrias Hogenni (DK), filminstruktør; Natalia Malykhina Bratli (NO), animator og instruktør; Sunniva Sundby (NO), instruktør.

BUSTERs børnejury var i år sammensat af medlemmer fra hele landet af DaBUF (Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber). Jurymedlemmerne var Victoria Suhr Thomsen, Signe Kaae Storm Christensen, Sarah Borup Trelleborg, Linea Julie Nissen og Emma Ory-Hviid.

Log ind

Opret bruger

Opret en gratis profil for at få adgang til at købe billetter til skoleprogrammet, samt have mulighed for at kunne lave dine egen udvælgelse af favoritfilm.