Hvor langt vil man gå for at blive kongen af YouTube? Hvor meget vil man ændre på sig selv for at få likes på Instagram? Hvilken rolle spiller internettet i radikalisering? Og hvordan er det egentlig at have en kæreste, man kun har mødt online? 

I år stiller BUSTER skarpt på digitale mediers betydning for ungdomslivet. 

Youtube, influencers og det perfekte Insta-billede 
I filmen ‘Insta-værdig’ er Laura blevet forført af universet på Instagram. Hun vil gerne have sin egen profil og beder sin ældre kusine om hjælp til at få taget nogle flotte fotos. Men det viser sig hurtigt, at hun er nødt til at gå på kompromis med sine egne værdier, hvis hun vil have “det perfekte billede”.

Osworld’ zoomer ind på YouTube og kaster et satirisk blik på en verden, hvor grænserne konstant overskrides for at sikre views, followers og indtægter. Samtidig undersøger filmen, der er for de ældste klasser, hvornår man går fra at være et uskyldigt vidne til at være en aktiv medspiller på YouTube. 

Digitale medier kan også skabe rum og give taletid til marginaliserede grupper og unge med noget på hjerte. Det er tilfældet i ‘Alice Júnior’, hvor vi følger den transkønnede influencer og model Alice, der har sin egen YouTube-kanal. Da hendes far beslutter, at familien skal flytte fra den pulserende storby, tvinges Alice til at skifte til en katolsk skole, hvor hun skal gå i den samme skoleuniform som drengene, og hvor lærerne nægter at bruge hendes selvvalgte navn. Alice får dog snart sine nye skolekammerater til at genoverveje de konservative holdninger og bruger de sociale medier til at komme ud med sit budskab.

Internet-kærester, online-sex og radikalisering af unge
Lulus første gang’, som er skabt af det unge stortalent Tone Ottilie, er også en film til udskolingen. Her følger vi Lulu, der føler sig udenfor på sin efterskole, når de andre taler om erotik og kærlighed. Men hun har faktisk en kæreste – det er bare en internet-kæreste, som hun mødes med i en magisk avatar-verden, hvor de også har sex online. Men hvad gør man, hvis det ikke rigtig giver anerkendelse blandt vennerne? 

En anden tankevækkende film for de store er dokumentaren ‘Angrebet – Omars vej til Krudttønden’, som følger den unge Omar el-Hussein, der angreb den jødiske synagoge i København. Filmen kortlægger Omar el-Husseins barndom, ungdom, radikalisering og død og stiller spørgsmålet: Kunne terrorangrebet have været forhindret? Og hvordan undgår vi, at flere unge radikaliseres?

Tag med til 3D-film og gaming i biografen
Kan dyr have superkræfter? Svaret er ja! De seks redningshunde Halo, Henry, Reef, Ricochet, Tipper og Tony, som spiller hovedrollerne i den actionfyldte IMAX 3D-film ‘Superpower Dogs’, kan løse opgaver under forhold, som ingen mennesker kan og opsporer både krybskytter i Afrikas naturparker, hjælper skiløbere fanget i laviner og soldater med PTSD. Inden filmen, som både er meget bevægende og en stor visuel oplevelse, kan I prøve kræfter med at game på det store lærred, når de prisvindende spiludviklere fra What the Golf kommer og leger med i biografen.

Få overblik over alle de film, der sætter fokus digitale mediers betydning for ungdomslivet i vores kalender.