I denne weekend går det løs. For tyvende gang slår Danmarks største film- og mediefestival for børn og unge dørene op til to uger spækket med filmoplevelser, særevents og workshops. I år præsenterer BUSTER et program, der sætter børn og unges egne fortællinger og kreativitet forrest.

Fra 21. september til 4. oktober slår BUSTER for tyvende gang dørene op til to ugers filmfest med filmtitler fra alle fire verdenshjørner på programmet – i år i en corona-venlig udgave. BUSTER vender blikket mod de helt unge filmskabere og sætter børn og unges egne billeder og fortællinger i centrum. Allerede i weekenden tages der hul på festivalen, når BUSTER inviterer hele familien til en storstilet åbningsweekend. Lørdag gælder det biografpremieren på den fantastiske eventyrfilm ‘Mia og den hvide løve’ og søndag er der verdenspremiere på BUSTERs første egenproducerede dokumentarfilm ‘Dengang Danmark lukkede ned’ i Nationalmuseets smukke rammer. 

Velkommen i biografen, og velkommen til BUSTER 2020.

BUSTER giver børnene kameraet
BUSTER er børnenes festival. Og det kan i høj grad mærkes i årets program, hvor samskabelse mellem børn og professionelle filmfolk er i fokus. Under temaet ‘Børn laver film’ præsenterer BUSTER i samarbejde med Nationalmuseet sin første filmproduktion nogensinde; dokumentarfilmen ‘Dengang Danmark lukkede ned’, som skildrer danske børns hverdag under corona-lockdown. I løbet af foråret 2020 har 400 børn i alderen 5-14 år filmet deres nye og anderledes hverdag med hjemmeskole, lange eftermiddage på trampolinen, fællessang, digitale legeaftaler og regnbuer. Instruktør Emil Nørgaard Munk har samlet alle klippene, og skabt én filmisk fortælling om en usædvanlig tid. 

“På BUSTER har vi i år et stort tema om film, hvor selvfortælling og medejerskab står centralt og hvor børn og unges medskabelse er omdrejningspunktet. Det fokus afspejles i årets program og i høj grad i BUSTERs første egenproducerede dokumentarfilm, der fra børnenes eget perspektiv viser, hvordan hverdagen pludselig vendes på hovedet. I Norden har vi en unik tradition for at lade børn fortælle deres egne historier, og det sætter vi stor pris på og prioriteter på BUSTER. Vi tror på, at det kan gøre en kæmpe forskel, når børn sætter ord og billeder på deres oplevelser, tanker og følelser, mens de sker,” siger programchef Mariella Harpelunde Jensen.

Udover lockdown-dokumentaren, præsenterer BUSTER en række andre film i årets program, hvor børn og unge er medskabere. Fra bjergene i Nepal har tre unge med stor selvindsigt og varme filmet deres egen historie i ‘Børnene fra snelandet’. I ‘Børns fantastiske fortællinger’ har børn fra hele Danmark i samspil med instruktører og animatorer fra DR’s børneafdeling skabt en topcharmerende serie af små fantastiske fortællinger. Og så har den blot 16-årige færøske dreng Tóki Jansson lært sig selv at animere, optage lyd og instruere, hvilket er blevet til sin helt egen unikke tv-serie ‘Skúla Scam’, der får verdenspremiere under årets festival.

Velkommen tilbage i biografen
BUSTER inviterer hele familien tilbage i biografmørket, og årets program danner ramme om et væld af filmoplevelser for enhver smag. Her er både premierer på nye titler som ‘Mumidalen’, ‘Bertil og Bæltetasken’, ‘Steven Universe’ og gensyn med ‘Blokhavn’, ‘Bjørnene fra Sicilien’ og ‘Dr. Doolittle’ samt filmklassikere fra den japanske animé-maestro Hayao Miyazaki og den altid skæve og forrygende Wes Anderson. Der bliver også pustet nyt liv i fortællingerne om den altid optimistiske og nysgerrige Hunden Ib, der får egen slagterbutik på festivalen, og i Antboy, når BUSTER forvandler Cinemateket til et vaskeægte superhelte-hotspot og viser alle tre film i streg med besøg af filmenes instruktør, Ask Hasselbalch. 

Samfundsaktuelle temaer på skoleskemaet 
BUSTER stiller også skarpt på samfundsaktuelle temaer, som fylder i børn og unges verden og bevidsthed. I årets skoleprogram bliver temaer som identitetsdannelse og normer sat under lup med en række film, der undersøger køn, social klasse, digitale medier, traditioner og etnicitet, som suppleres med oplæg, debatter og aktiviteter, der lægger op til refleksion og dialog. Blandt andet svinger den 21-årige sangerinde og tidligere influencer Emilia Devina vejen forbi til en snak om jagten på det perfekte, Ingrid og Naima fra podcasten ‘A Seat at the Table’ deler tanker om at være kvinder med afrikanske rødder i Danmark, mens sociolog og forfatter Aydin Soei fortæller om sin forskning i radikaliseringsprocesser i Danmark.

Og så er der alt det, vi endnu ikke har nævnt. BUSTERs Børnepris, live-dubbing af ‘Den Uendelige Historie’, IMAX 3D-visning af Superpower Dogs, verdenspremiere på computerspillet What the Golf på Nordens største IMAX-lærred, og meget meget mere.