BUSTER logo

BUSTER er Danmarks største filmfestival for børn og unge mellem 3-16 år, og den finder hvert år sted over 10 dage i september i en lang række biografer, kulturhuse og museer i København og hovedstadsområdet. Vi viser et bredt udvalg af de bedste film fra hele verden og en billet koster altid kun 15 kr.

BUSTER tager film til børn og unge alvorligt og finder film, der kan være skæve, udfordrende, inspirerende, lærerig eller underholdende. Det er festivalens ambition at møde vores unge publikum i øjenhøjde med historier skildret ud fra deres synsvinkel, samt at præsentere dem for film og filmkulturer fra alle verdenshjørner. I 2012 viste vi film fra ikke mindre end 35 forskellige lande bl.a. Japan, Ecuador, Sydkorea, Indien og Finland.

Blandt de mere end 130 helt nye film, der hvert år er på programmet, er der et stort udbud af alle typer spillefilm, fine kortfilm og rå dokumentarfilm, ligesom der også bliver plads til eksklusive forpremierer på kommende biograffilm. Vi har film til de mindste børn, de ældste børn og alle de ungdommelige sjæle!

BUSTERs film- og medietilbud er et vigtigt supplement til at udvikle børn og unges kreative og kritiske bevidsthed over for film og medier i en verden, hvor vi konstant bombarderes med levende billeder.

Meget mere end film

På BUSTER mener vi, at filmoplevelsen kan stå alene, men vi ved også, at den kan beriges yderligere, hvis man udforsker filmens mange aspekter efter filmoplevelsen. Derfor udvider vi filmenes univers og supplerer en række af vores biografforestillinger med en ekstra oplevelse, der bidrager til den særlige festivalstemning. Det kan være i form af et besøg af filmens instruktør eller skuespiller, et tematisk oplæg, en event, en workshop eller en rundvisning, hvis visningen finder sted på et museum.

Medieakademi

BUSTERs nye initiativ 'BUSTERs Medieakademi' skal over tre år opbygge en vidensbase, der understøtter udviklingen og produktionen af medieworkshops til børn og unge som et tilbud til skoler og institutioner. Ligeledes skal der i samme regi udarbejdes, i samspil med vores landsdækkende OREGON filmkonkurrence, målrettede filmworkshops til unge under 20, der ønsker at prøve kræfter med filmproduktion og færdiggøre deres projekter.

Formålet er at give et bredt udsnit af danske børn og unge mediekompetencer for livet. Omendt de børn og unge vælger at gøre det til en karrierevej eller ej, er målet med Medieakademiet at udvikle deres kreative evner, skærpe deres it-færdigheder og kritiske sans.

BUSTERs Medieakademi byder også på lærerkurser og -workshops, der skal give deltagerne ideer til nye måder at udnytte og supplere allerede eksisterende læringsmetoder. Med vores forskellige tilbud tilstræber vi at bidrage med faglige redskaber til gavn for både undervisere og elever. Her er noget for enhver smag, ethvert klassetrin samt enhver faglig indgangsvinkel.

OREGON - landsdækkende filmkonkurrence for unge filmskabere

OREGON er Danmarks største filmkonkurrence for filmskabere under 20 år. Initiativet giver et stærkt tiltrængt forum for den spirende, unge talentmasse i dansk film, som ikke nødvendigvis er en del af den eksisterende filmbranche. OREGONs overordnede mission er, at der skal laves flere og bedre film af unge, danske filmskabere. De vindende filmhold præmieres med alt fra konsulenthjælp over skuespillere til budget til deres kommende filmproduktion.

Også uden for København: BUSTER på farten

BUSTERs kvalitative filmudbud og høje faglige niveau har etableret festivalen internationalt som en af de største filmfestivaler for børn og unge.

På festivalen efterstræber vi år for år at udbrede BUSTERs tilbud til endnu flere børn og unge i Danmark. Derfor har festivalen taget initiativ til 'BUSTER på farten', så filmvisningerne kommer ud over Københavns bygrænse og når ud til kommuner og regioner i resten af landet. I 2012 besøgte festivalen bl.a. Fredericia, Solrød, Slesvig og Flensborg. BUSTER på farten arrangeres i samarbejde med de respektive kommuner og lokale biografer.

Hvis du gerne vil have BUSTER til din by, foreslår vi, at du retter ønsket til din biograf eller kommunens kulturafdeling og beder dem kontakte os.

Festivalens historie

Festivalen er opkaldt efter Buster Oregon Mortensen, det spinkle, trylleglade barnebarn af en kanonkonge fra filmen 'Busters verden'. Og som drengen i filmen, har også BUSTER gennem kreativitet, hårdt arbejde og spændende udfordringer fundet sig selv og sine styrker.

Den første udgave af BUSTER så dagens lys i år 2000 og det voksende publikumstal viser, at BUSTER har placeret sig som en af de vigtigste børne- og ungdomskulturelle begivenheder herhjemme. I 2012 besøgte mere end 35.500 børn, unge og barnlige sjæle festivalen.

Copenhagen Film Festivals

I 2007 blev BUSTER en selvejende institution samt en del af en større familie og hører nu under fonden Copenhagen Film Festivals, der også omfatter filmfestivalerne CPH:DOX og CPH PIX.

Copenhagen Film Festivals ledes af administrerende direktør Lars Hermann, mens det kunstneriske ansvar for BUSTER varetages af festivalleder Füsun Eriksen.

Fondens bestyrelse består af følgende medlemmer:

  • Erik Stephensen (formand)
  • Nina Crone
  • Stig Andersen
  • Elin Schmidt
  • John Tønnes